Recikliranje ostankov hrane

Živilski odpadki so lahko večji problem kot odpadna embalaža. Med gnitjem na odlagališču proizvajajo toplogredne pline, obenem pa velike količine bioloških odpadkov na odlagališču pomembno skrajšajo njegovo življenjsko dobo.

Skrb za recikliranje bioloških odpadkov, kamor spadajo tudi ostanki hrane, se začne doma. Vse, kar potrebujemo, je kuhinjski zabojnik za biološke odpadke. Opremimo ga z razgradljivo vrečo za smeti, v katero odlagamo vse ostanke hrane, ki jih nismo mogli uporabiti. Ves čas bodimo pozorni na to, da med biološke odpadke ne odložimo kakšnega nerazgradljivega materiala. Zbrane odpadke lahko nato odvržemo v rjavi zabojnik za biološke odpadke ali pa jih uporabimo pri pripravi domačega komposta. Z njim zmanjšamo uporabo umetnih gnojil, saj si gnojilo pridelamo sami, hkrati pa preprečujemo nasičenost odlagališč in tako podaljšujemo njihovo življenjsko dobo.

Juicy Grilled Hamburgers Recipe | YellowBlissRoad.com
Jernej Brodar

Kako zmanjšamo količino odvržene hrane v naših domovih?

V slovenskih gospodinjstvih vsako leto zavržemo več kot 25 ton hrane. Količino zavržene hrane lahko zmanjšamo tako, da se pri njeni pripravi držimo navodil v receptu in se izogibamo temu, da hrana ostaja. Če skuhamo preveč, hrano shranimo v hladilniku ali zamrzovalniku ali pa koga povabimo na kosilo.

VRSTA ŽIVILSHRANJEVANJE BREZ VAKUUMIRANJAVAKUUMSKO SHRANJEVANJE
Kuhana hrana2 dni10 dni
Sveže meso 2 dni6 dni
Kuhano meso4-5 dni8-10 dni
Sveže ribe2 dni4-5 dni
Trdi siri10-12 dni25-35 dni
Sveža zelenjava5 dni18-20 dni
Sveže sadje3-7 dni8-20 dni
Sladice5 dni10-15 dni
Shranjevanje v hladilniku

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja